Grythyttan

En av orterna vi besökte under kursträffen i Örebro var Grythyttan, förmodligen mest känd för Grythyttans Gästgivaregård och Carl Jan Granqvist. Grythyttans äldre historia präglas dock av järnmalmsbrytning som så många andra orter i Bergslagen. I Grythyttan blev vi guidade runt av Benny Skyttman, projektledare och Carl Jans högra hand. Först besökte vi Konjakskatedralen, ett för mig helt okänt projekt.




Bakom dörrarna på detta oansenliga hus döljer sig flertalet enorma och konstnärligt utsmyckade konjaksfat från slutet av 1800-talet, cirka 5 meter höga, fem ton tunga och plats för 25 000 liter konjak eller punsch!


Tanken är att man ska anlägga ett måltidsmuseum i den här gamla industribyggnaden och inkludera konjaksfaten i detta. Benny pratade om att man skulle kunna åka omkring här inne i särskilda vagnar, precis som på Junibacken på Djurgården. Stora visioner alltså!


Sen fick vi självklart gå in i Grythyttans Gästgivaregård (http://www.grythyttan.com/ ) men tyvärr fanns ingen tid för någon kulinarisk upplevelse. Det får bli en annan gång.






En kopp kaffe i den här salongen är nog inte helt fel!


Slutligen besökte vi "Måltidens Hus" (http://www.maltidenshus.com/ ), ännu ett av Carl Jans projekt. Själva huset representerade Sverige på världsutställningen i Sevilla 1992. På Carl Jans initiativ monterades huset ner för att sedan monteras upp igen i Grythyttan 1994 (!). Paviljongen är idag ett centrum för mat, dryck och måltidens form och rymmer bl a restauranghögskola, måltidsbibliotek samt en gastronomisk teater.


I "Måltidens hus" finns också ett måltidsbibliotek och ett kokboksmuseum med stora delar av Tore Wretmans unika kokbokssamling.


Grythyttan har alltså gått från att vara en ort präglat av bergs- och järnhantering till ett centrum för mat och måltidsupplevelser. En intressant, stundtals sorglig men också idérik och kreativ process!

Anna

Åhh Grythyttan har jag alltid velat besöka! :-). Så trevligt och inspirerande det måste ha varit. Vad mysigt det ser ut. Och jag som är kokboksfreak. ;). Kramar Anna

Lotta

Då hade du älskat biblioteket, det var verkligen fint! Jag fick en katalog över alla utgivna kokböcker i Sverige förra året och det var hundratals!! Minst en om dagen ges det ut. Kramar Lotta