David

Härom dagen upptäckte jag en ny staty vid Terasstrapporna! På plaketten stod det: "David" av Ivar Johnsson, 1923. Hmm...Jag var helt säker på att statyn inte hade stått här ända sedan 1923. Hur skulle jag ha kunnat missa den i alla år som jag bott i Helsingborg?

Jag förmodar att man blir hemmablind för enligt Helsingborg stads hemsida invigdes statyn och platsen (Konsul Trapps plats) den 30 maj i år. Jag har gått förbi här flera gånger och missat den sköne David!

Statyn har en spännande historia och skänktes inledningsvis 1923 till Helsingborgs stad av direktören och kommunalmannen Malte Sommelius. På Helsingborgs stads hemsida kan man vidare läsa att David placerades strax nedanför Terrasstrapporna, något som ledde till starka protester bland Helsingborgarna. Exempelvis ansåg man att statyn var så liten att den inte passade framför de pompösa trapporna och att den dessutm var för barbarisk för att stå på en sådan offentlig plats. Sedlighetsförespråkarna upprördes över att David var naken. Den här folkstormen ledde så småningom till att Stadsfullmäktige beslöt att David skulle flyttas från Stortorget till Vikingsbergsparken. Flytten verkställdes 1926. År 1925 vann skulpturen Grand prix på världsutställningen i Paris, varefter ett exemplar köptes in av staden Zürich för att placeras på en framträdande plats vid Zürichsjön.

Tänk så mycket väsen för en så liten och inte alls särskilt uppseendeväckande staty! ;-) Så bra att David nu fått flytta hem igen!

Fanny

lotta, jag saknar dig hela tiden...



Anna

;-) Ja det må jag säga. Då måste jag ha sett David i somras när vi var på minisemester i Helsingborg, framför hotellet. Kramar Anna

Annieverse

Jag har varit på den här platsen i Helsingborg flera gånger, men jag har också missat David helt och hållet!

Får flukta närmare nästa gång jag kommer...

Lotta

Hej Anna!

Hihi! Ja, visst är det underligt att man ibland helt enkelt inte ser!! Och nu har Lars Vilks gjort någon sorts installation (tillfällig) i anslutning till David. Måste alltså ned och fota igen! ;-)

Kramar Lotta

Lotta

Hej Annie!

Ja, nu kommer jag aldrig missa honom igen! På Sydnytt idag sa de att folk var väldigt upprörda då 1923, för att när det regnade såg det ut som om David kissade :-) Hihi! Helsingborgs egen Manneken Pis!

Lotta

Hej Fanny!

Och vi saknar självklart dig också!

Kram Lotta