Olympiastadion

Det var en pensionerad kollega som ordnade den här Berlinresan. Geografen har åkt till Berlin med studenter i många år och sett både murens uppförande och fall, och kollegan har STOR kunskap om staden. Det gör ju att resan blir så mycket intressantare för en historieintresserad som jag! En dag ägnades åt en utlykt till närbelägna Potsdam och på vägen dit svängde vi förbi ett bygge från Nazitiden; Olympiastadion.
Olympiastadion byggdes inför OS 1936 och kunde då ta in 100.000 åskådare. Bilden nedan har jag hämtat från Wikimedia Commons och är från 1936. Svastikan på den högra pylonen finns naturligtvis inte kvar idag.
File:Berlin36-2.jpg
Inför Fotbolls-VM 2006 rustades arenan upp ordentligt och det är en häftig syn som möter en när man kommer in. För några år sedan såg Särbon och jag Hertha Berlin (som har sin hemmaarena här) möta Bayern München här inför ett fullsatt Olympiastadion; 74.000 åskådare! Gissa om det var en häftig upplevelse!
Nu fanns ju möjlighet att gå omkring på området och den här bilden är från kortsidan mitt emot där den olympiska elden en gång brann.
En liten skiss över hela området.
Snett bakom Arenan ligger Simstadion.
Och stora stentavlor som räknar upp 1936 års alla olympiska guldmedaljörer sitter uppsatta på arenan.
Och kanske känner ni igen den här platsen? Efter Olympiaden 1936 använde regimen den för sina propagandaföreställningar och många journalfilmer är just härifrån den här velodromen.
Ja, Berlin har en otrolig historia och efter besöket på Olympiastadion åkte vi vidare mot Potsdam och intressanta Cecilienhof!