Schloss Cecilienhof

Strax utanför Potsdam ligger slottet Cecilienhof, uppfört 1914-1917 i engelsk lantlig stil. Här bodde kronprins Wilhelm och hans maka Cecilie Mecklenburg Schwerin och det här slottet kom att bli det sista som uppfördes av huset Hohenzollern.
Så här ser det ut på Cecilienhofs framsida.
Och det här är innergården.
Men kanske är Cecilienhof mest känd för att den så kallade Potsdamkonferensen hölls här sommaren 1945. Det var vid det här bordet inne i ett av slottets rum som det överlades om hur det besegrade Tyskland skulle administreras och delas upp efter Andra Världskriget.
Kanske känner ni igen bordet från era historieböcker där "de tre stora" beslutade om Tysklands framtid?
De tre stora; Josef Stalin, Harry S Truman och Winston Churchill.
Och här är namnteckningarna som beseglade Tysklands kommande öde.
Idag är Cecilienhof delat museum och exklusivt hotell. Det kändes faktiskt lite speciellt att gå omkring här, både inomhus och i trädgårdarna. En touch av historiens vingslag måste ha nuddat mig...
Karin

Jisses, jag har missat det runda bordet totalt eller så har jag förträngt det helt:).

vackra bilder Lotta och intressant att följa dig på din resa.



kram!

Anna

Kan tänka mig att man kunde känna historiens vingslag där ;-) Intressant läsning! Kramar Anna

Lotta

Hej Karin!

Ja, det är ju ett tag sedan man läste om andra världskriget. Historien blir i alla fall väldigt påtaglig när man är på plats i Tyskland och ser alla monument och förstår hur mycket som bombades och som nu byggts upp igen.

kram!

Lotta

Hej Anna!

Ja, det finns många spännande ställen att besöka i Tyskland. Landet har ju en sådan rik historia, både trevlig och mindre trevlig sådan.

kramar Lotta