Lego-Jesus

Linnea är ju numer konfirmand och ska konfirmera sig i början av juli. Ett led i detta är att bevista ett antal gudstjänster så vad kunde väl passa bättre än att besöka midnattsmässan på julaftonsnatten? Önsta Gryta Kyrka i Västerås var fylld till sista plats och en sådan här gudstjänst blir ju alltid lite speciell med välkända julpsalmer och läsning ur julevangeliet.  
 
Kyrkans julkrubba var väldigt fin, tyckte jag. Observera att de tre vise männen ännu inte är på plats. De stod lite längre bort och skulle fullborda julkrubban under trettonhelgen.

Önsta Gryta kyrka är en nyuppförd och modern kyrka och numer är den också välkänd för sin Jesusskulptur som är helt byggd i lego. I ett och ett halvt år har församlingsmedlemmarna slitit med att bygga ihop skulpturen med insamlade vita legobitar och påsken 2009 stod Lego-Jesus klar. Nu i juletid står han lite undanskymd men efter gudstjänsten var vi flera som gick fram och fotade honom.

Lego-Jesus mäter 180 centimeter och förlagan är "Den uppståndne Kristus" av den kände danske konstnären Bertel Thorvaldsen (1770-1844). Denna marmorskulptur står att finna i Köpenhamns domkyrka.

Midnattsmässan var en perfekt avslutning på vår julafton. Faktiskt kändes det bra att bli påmind om varför vi egentligen firar jul.