Helsingör!

Min syster och hennes dotter är på besök nu under höstlovet. Åh, så härligt det är att träffa dem igen! Idag bestämde vi oss för att ta båten över till Helsingör i det vackra höstvädret.

Precis vid den delen där Öresund är som smalast ligger vackra Kronborg slott, ett av renässansens mästerverk. Det är här som Shakespears "Hamlet" utspelar sig och slottet ligger sedan några år tillbaka på Unescos Världsarvslista.

Tjejerna hade redan bestämt var vi skulle äta så det blev alltså en favorit i repris; Café Olai, ganska nära Axeltorv.

Vad äter man när man är i Danmark? En hackebiff naturligtvis! Café Olai har världens godaste peppar-hackebiff som serveras med grönpepparsås, bakad potatis och grönsaker.

Tjejerna valde fiskfilé och pommes frites, också det ett säkert kort. Här sitter Hanna och Linnea, kusiner som tycker mycket om varandra!

En liten shoppingrunda blev det också efter maten. Vi köpte fina ljus och små plastspindlar som ska användas till morgondagens dekoration av middagsbordet ;-) Stengatan är så här års inte lika full av folk. Under sommarmånaderna går det knappt att ta sig fram här.

Det är alltid lika trevligt att åka över sundet och besöka gemytliga Helsingör även om allting har blivit så mycket dyrare nu. När jag var yngre åkte vi ofta över och handlade skivor här t ex, något som nästan är otänkbart idag. Men bara att vara här en stund och äta något gott är en lyx jag ska unna mig oftare. Några timmar in på eftermiddagen vände vi åter mot färjeterminalen och tog båten tillbaka till Helsingborg.

Det är så lätt att bli hemmablind och glömma bort hur fint man bor. Detta att bo så nära Danmark är faktskt en av Helsingborgs många fördelar. Tänk så mysigt det är att bara kunna ta båten över och spendera några timmar i detta dejlige land!