Alle Man Ut!

Som traditionen bjuder anordnar Sydsvenska Geografiska Sällskapet varje år en trevlig exkursion. Vartannat år har exkursionen kulturgeografiskt tema och vartannat år naturgeografiskt. I år var det det dags för naturgeograferna, med docent Jonas Åkerman som exkursionsledare, att guida oss runt i landskapet. Ett genomgående tema för exkusionen var vatten och vattenanvändningen. Bussen lämnade Sölvegatan redan vid 8-tiden med oss förväntansfulla passagerare.

Som kulturgeograf ser jag ju landskapet på ett speciellt sätt men det är alltid lika roligt att få ett annat perspektiv på samma landskap. Här berättar Jonas om hur inlandsisen drog sig tillbaka och vad det gjorde för topografin, strax utanför Lund. Jag har tidigare bara funderat på skiftesreformer, alléer och maktperspektiv när jag har visat denna plats för mina studenter. Observera molnformationen på denna bild också! Detta kallas för Alto Cumulus och ska vara väldigt ovanligt. Helt ny kunskap för mig!

Vi åkte vidare mot Dalby Söderskog där Jonas fortsatte att berätta om istiden. Denna mur, som jag bl a förknippar med nya odlingssätt och gränsdragning, har stenar som kommer från helt andra breddgrader än våra, tack vare inlandsisen. Jonas kunde peka ut vilka stenar som var "skånska" och vilka som inte var det. Jag har aldrig tidigare funderat på var stenar i stenmurar kommer ifrån!!

Nästa stopp var Knivsåsens naturreservat.

Här gick vi upp på rullstensåsen som man ser bakom skyltarna.

Vårt dricksvatten tar vi ju förgivet i vårt land. Vi stannade till vid Vombverkets vattenverk för att lära oss om vattnets väg till våra kranar. 

Vid detta verk fanns 52 sådana här bassänger där vattnet renades i olika etapper. Jag har aldrig tidigare funderat så mycket på hur detta egentligen går till.

En inspektör hade sett att bussen åkte in på vattenverket och kom farande och undrade lite vad vi gjorde där...

Vid "Rövarkulan" stannade vi till och tittade på miljontals års skiffer- och sedimentlager. Några av de naturgeografiska studenterna blev så lyckliga när de hittade fossiler.
 
Sen intog vi en härlig lunch bestående av gäddfärsbiffar (gäddan fiskad i Ringsjön) och potatis på härliga Bosjökloster vid Ringsjöns strand! Vädret var härligt hela dagen och vi kunde sitta ute och dricka kaffe efter maten.

Efter lunch bar det iväg till en torvmosse, inte långt ifrån Bosjökloster. Jättespännande att blicka ut över detta enorma område i full verksamhet!

Sista stoppet för dagen blev byn Fulltofta. Här fanns ett storkhägn och i boet på toppen skymtar två årsungar. Storkens minskade bestånd i Skåne har nära beröring med miljöförstöring och hur våra sjöar växer igen.  

Som sagt; en mycket intressant och givande dag som visar på nya perspektiv och infallsvinklar. Exkursionen är öppen för alla intresserade så säg till om ni vill följa med nästa år!!

Badtime för liten yorkie

Busiga Godis ska åka på husbilsmässa i Düsseldorf, och då måste man ju visa sig från sin bästa sida. Godis Husse och Matte ska naturligtvis också följa med, men jag tror att Linnea och jag kommer sakna vovven allra mest ;-)

Dags alltså att spola upp ett bad. Så fort han hör att det spolas och det lilla badkaret bärs fram går han och gömmer sig under soffan. Men här gives ingen pardon! Hunden ska bli ren och fin. Väl i badbaljan går det ganska bra.

Efter schamponering och balsam måste man vrida ur hunden ;-)

...torka hunden i mysig handduk...

Sen far han omkring som en tok! Han ruskar på sig och torkar av sig det dumma vattnet överallt. Självklart ska Husses och Mattes säng bli blöt.

Och soffan likaså...

På vintern brukar min mamma föna honom men nu var det varmt och vi lekte lite istället så att han skulle torka lite fortare.

Sen är det dags för borstning i Husses knä.

Voila! Ren och snygg angorayorkie, färdig för Tyskland!

Efter bad och allmän pälsvård brukar Godis hålla sig ren och snygg i åtmonstone en halvtimme... ;-) Vi ses om några veckor lilla pojken!!!

Gotlandsruss

En kollega till mig har gotlandsruss på sin gård och för några veckor sedan var Linnea och jag och hälsade på i hagen. Hur ofta har man möjlighet att gå in i en hage där en flock hästar går? Och dessutom fanns här fyra stycken föl, bara några veckor gamla. Hagen är stor och vi fick gå ganska långt innan vi hittade dem i skogsbrynet.

I den här hagen går en hingst och fyra ston med sina föl. Ett extra sto var också på besök för att förhoppningsvis bli mamma till nästa sommar :-). Hingsten såg oss först och kom genast fram till oss. Min kollega försäkrade att han var jättesnäll mot både människor och sina ston och föl.

De små fölen hade precis börjat våga lämna sina mammor och hade nu fullt bestyr med att upptäcka världen! Efter en liten stund vågade de sig fram till oss.

Åh, så söta de var! Och vilken lycka att få vara så här nära dem!

Så små, men redan små personligheter. Min kollega kunde berätta något speciellt om varje föl. När den lilla står så här nära Linnea förstår man hur liten hon är.

Allt som oftast var det middagsdags!

Och efter middagen blir man jättetrött...

Vilken härlig eftermiddag detta var! Vi lämnade denna lilla flock med ett stort leende på våra läppar.

Nu har fölen vuxit till sig lite och min kollega har berättat att de busar så det står härliga till i hagen! Hingsten har fullt upp med att se till sin lilla flock!