David featuring Lars Vilks

Hihi! Inte visste jag att statyn "David" skulle bli så het just nu! I mitt förra inlägg berättade jag ju om hur statyn hade fått flyttats för att folk var så upprörda då, 1923. Nu är David i blåsväder igen och denna gång är det Lars Vilks som genom sin tillfälliga performance "Snop-Drop Remake" (hihi!) fått Helsingborgarna att se rött! Lars Vilks har också arbetat med verket "Goliat kommer tillbaka" och resultatet ser vi här i form av ett mini-Nimis.

Denna vecka, vecka 40, är faktiskt Konstens vecka och Helsingborg uppmärksammar detta genom evenemanget "Konstpåstan". I 123 skyltfönster syns verk av 123 konstnärer och dessutom finns tre konstinstallationer på tre olika torg, varav David och Lars Vilks verk är en av dem.

Som synes har också något hänt med Stenbocksstatyn...Någon har satt ett munskydd på mannen framför sockeln. Om detta är en del av "Konstpåstan" vet jag inte riktigt...kanske var det bara någon som tyckte att soldaten skulle ha ett skydd mot den nya influensan? ;-) Detta evenemang är hur som helst väldigt trevligt, tycker jag, och bidrar också tilll en synnerligen levande och attraktiv stadskärna!

David

Härom dagen upptäckte jag en ny staty vid Terasstrapporna! På plaketten stod det: "David" av Ivar Johnsson, 1923. Hmm...Jag var helt säker på att statyn inte hade stått här ända sedan 1923. Hur skulle jag ha kunnat missa den i alla år som jag bott i Helsingborg?

Jag förmodar att man blir hemmablind för enligt Helsingborg stads hemsida invigdes statyn och platsen (Konsul Trapps plats) den 30 maj i år. Jag har gått förbi här flera gånger och missat den sköne David!

Statyn har en spännande historia och skänktes inledningsvis 1923 till Helsingborgs stad av direktören och kommunalmannen Malte Sommelius. På Helsingborgs stads hemsida kan man vidare läsa att David placerades strax nedanför Terrasstrapporna, något som ledde till starka protester bland Helsingborgarna. Exempelvis ansåg man att statyn var så liten att den inte passade framför de pompösa trapporna och att den dessutm var för barbarisk för att stå på en sådan offentlig plats. Sedlighetsförespråkarna upprördes över att David var naken. Den här folkstormen ledde så småningom till att Stadsfullmäktige beslöt att David skulle flyttas från Stortorget till Vikingsbergsparken. Flytten verkställdes 1926. År 1925 vann skulpturen Grand prix på världsutställningen i Paris, varefter ett exemplar köptes in av staden Zürich för att placeras på en framträdande plats vid Zürichsjön.

Tänk så mycket väsen för en så liten och inte alls särskilt uppseendeväckande staty! ;-) Så bra att David nu fått flytta hem igen!

Operation övertalning...

En överraskning väntade mig när jag slog upp locket på min lap-top härom dagen. Någon hade bytt ut min bakgrundsbild...

Tja, alla medel är väl tillåtna och det här var ju rätt så gulligt! :-)