Borlänge

Så var det dags för andra delen av forskarkursen "Geografiska perspektiv på kulturarvet i upplevelseindustrin". Denna gång var kursen förlagd till Högskolan Dalarna i Borlänge.


Borlänge är i dagsläget kanske mest känt för Romme Alpin, den stora skidanläggningen strax utanför staden. Statliga Vägverkets övergripande nationella verksamhet återfinns numer också i Borlänge, liksom Vägsektorns utbildningscentrum. Annat var det förr då Domnarvets Järnverk dominerade orten.


Precis som förra gången när vi var i Örebro var kursen väldigt fint planerad och intressanta föreläsningar varvades med exkursioner med kulturarvstema. Mer om dessa exkursioner följer! Jag bodde på Hotel Brage mitt i Borlänge och så här häftigt var vädret utanför mitt fönster. Ömsom regn, ömsom solsken - fast samtidigt!

Shopping och god mat i Stockholm

Lördagen ägnades åt shopping och god mat på trevliga ställen. Min syster och hennes man kom resandes från Västerås och spenderade dagen med oss. Kul! Lunchen, som blev ganska sen, åt vi på "Grodan" på Grev Turegatan. Vädret var fortfarande inte riktigt bra men det gick bra att sitta under markiserna i duggregnet.


Jag och min syster valde en härlig Spagetti Bolognese och här skymtar också särbons Club Sandwich.


Mätta och belåtna fortsatte vi vidare in på Sturegallerian.Jag behövde några nya tunikor och hade bestämt mig för att inte köpa något vitt, svart eller grått som jag brukar. Färgglatt skulle det vara! Jag lyckades ganska bra. De två tunikorna längst till vänster är från Zara och den härligt rosa toppen till höger är från Odd Molly.


Eftermiddagskaffe på NK! Här satt vi länge och bara pratade och tittade på alla människor som skyndade förbi.
På söndag eftermiddag var det sedan dags att ta farväl av huvudstaden för denna gång! En riktigt fin och härlig helg har det varit!

Östermalms saluhall

När jag var barn och var i Stockholm med mina föräldrar ville min mamma alltid gå till Saluhallen på Östermalmstorg. Jag kunde inte förstå charmen med detta ställe och vi skulle ju ändå inte handla något där! Nu förstår jag precis varför hon ville gå hit. Det är något speciellt med gamla saluhallar, något med atmosfären som inte går att förklara.


Östermalms saluhall (http://www.ostermalmshallen.se/ ) öppnades redan 1888 och blev snabbt väldigt populär både bland köksmästare och "vanligt folk". Populariteten har hållit i sig och vill man vara säker på att få fina råvaror ska man handla här. Byggnaden har en lika vacker interiör som exteriör och här står de olika handlarna sida vid sida.
Hos Lisa Elmqvist kunde man exempelvis handla Supersiwans Rensteksröra, Gudomlig Gaspacho och Pastor Tobias Perfekta Pesto.


Visst blir man nyfiken och lite sugen?!!