Lego-Jesus

Linnea är ju numer konfirmand och ska konfirmera sig i början av juli. Ett led i detta är att bevista ett antal gudstjänster så vad kunde väl passa bättre än att besöka midnattsmässan på julaftonsnatten? Önsta Gryta Kyrka i Västerås var fylld till sista plats och en sådan här gudstjänst blir ju alltid lite speciell med välkända julpsalmer och läsning ur julevangeliet.  
 
Kyrkans julkrubba var väldigt fin, tyckte jag. Observera att de tre vise männen ännu inte är på plats. De stod lite längre bort och skulle fullborda julkrubban under trettonhelgen.

Önsta Gryta kyrka är en nyuppförd och modern kyrka och numer är den också välkänd för sin Jesusskulptur som är helt byggd i lego. I ett och ett halvt år har församlingsmedlemmarna slitit med att bygga ihop skulpturen med insamlade vita legobitar och påsken 2009 stod Lego-Jesus klar. Nu i juletid står han lite undanskymd men efter gudstjänsten var vi flera som gick fram och fotade honom.

Lego-Jesus mäter 180 centimeter och förlagan är "Den uppståndne Kristus" av den kände danske konstnären Bertel Thorvaldsen (1770-1844). Denna marmorskulptur står att finna i Köpenhamns domkyrka.

Midnattsmässan var en perfekt avslutning på vår julafton. Faktiskt kändes det bra att bli påmind om varför vi egentligen firar jul.

Julafton hos Gammelmormor

Jag och min syster tillbringade stora delar av Lillejulafton på ICA Maxi i Västerås. Vi var inte ensamma kan jag nämna :-/ Väl hemma hos min syster igen förbereddes det allra sista inför julafton. Här har skinkan precis tagits ur ugnen och vaktas noga av liten yorkie!

Vi firade julafton hemma hos min mormor, en mycket pigg och alert 93-åring! Min mormor bor på landet strax utanför Västerås och här var det verkligen juligt!

På den här tomten finns det ursprungliga huset från slutet av 1800-talet kvar och så här i vintertid ser det verkligen mysigt ut. Numer används det lilla huset som förråd.

Min mamma och hennes man bodde i sin husbil här under julvistelsen och vissa nätter var det riktigt kallt. Lilla Godis sov under husses täcke! Här har min mammas man varit ute i husbilen och hämtat doppspad och annat till julbordet.

Och sen följde naturligtvis Kalle Anka och julklappar! Sent på kvällen åkte vi hem till min pappa igen och Linnea och jag avslutade denna julafton med att gå på midnattsmässa i Önsta Gryta kyrka. Där finns en mycket speciell Jesus att beskåda, faktiskt så speciell att han förtjänar ett eget inlägg!!

Ett riktigt vintrigt Västerås

Vi har firat jul i Västerås och denna gång möttes vi av en stad i riktigt kall och vacker vinterskrud. Vintersolen står lågt på himlen och det är svårt att fota men till vänster om Svartån syns konstmuséet och till höger Västerås slott.

Stora torget är alltid fint och domkyrkan i bakgrunden är ett av Västerås landmärken. Även stadshotellet syns i denna bild och där var vi ofta och dansade och festade i ungdomens glada dagar :-)

Denna gång bodde vi mestadels hemma hos min pappa och hans fru och här var det massor av snö!

Och titta vilket fint besök vi fick på baksidan en förmiddag!

Ja, det är härligt med snö och jag tror att det är en av de saker jag saknar mest med min gamla hemort. Linnea njöt också i stora drag ;-)

Och riktigt kallt var det också! Det var länge sedan jag var med om att termometern stod på 16 minus och att det var så mycket snö så detta var en riktig julbonus!