Skånska irrfärder, del 2

En av höjdpunkterna (det finns många!) på tågresan Helsingborg-Lund är sträckan mellan Häljarp och Dösjebro. Om man tittar ut till vänster i tågets färdriktning ser man ett band av bronsåldershögar som sträcker sig flera kilometer. Högarna ligger på en ås och syns vida omkring och här har alltså människor i alla tider tyckt om att slå ned sina bopålar. Jag har alltid undrat hur utsikten ser ut från en av dessa högar. Nu vet jag!
På vägen till Sireköpinge stannade vi till vid Rönneberga backar, som de kallas just på det här stället. Vinden friskade i ordentligt men här var så otroligt fint! Och utsikten var bara makalös, trots diset och duggregnet. Skåne är fantastiskt!
På avstånd ser de gamla gravhögarna ganska små ut men i verkligheten är de både stora och branta, vilket särbon bittert fick erfara ;-)
Efter detta stopp åkte vi så mot dagens sista bestämda mål, Flinckmans café i Sireköpinge.
Förutom café finns här Sireköpinge stengods och lite blandat antikt att handla. Här kan man inte låta bli att le när man går omkring och tittar :-)
Och fru Montazami; Här finns det minsann färgglada tassels!!!
På väggarna i caféet hängde flertalet guldskivor.
Interiören är, minst sagt, intressant!
Och här är den trevliga och tillmötesgående personalen som jobbar på Flinckmans café!
Här stannade vi ganska länge och njöt av en kopp kaffe och gott bakverk. Regnet fullkomligt hällde ned utanför men vad gjorde väl det? Efter detta besök, som absolut inte kommer bli det sista, åkte vi hem till särbon i Lund via Svalöv och Kävlinge. Vilken härlig dag vi hade!

Skånska irrfärder, del 1

Förra helgen var vi utan barn, särbon och jag. Ett tillstånd vi nog får vänja oss vid då de minsta nu är så stora att de nästan klarar sig själva. Vad gör man då en regnig och blåsig lördag? Ja, varför inte ta bilen och åka lite på måfå fast med några bestämda stopp? Mat måste man ha så efter att ha snurrat runt längs småvägarna vid Rydebäck och Glumslöv hamnade vi till slut i Borstahusen och Erikstorps kungsgård. Här har det hållits gästabud i snart sexhundra år!
Här fanns också en golfklubb och ett golfmuseeum. Nu hade vi inga golfvagnar att parkera men vi var välkomna ändå.
En mycket god måltid avnjöt vi i denna historiska miljö. Utanför fönstret började det tyvärr att regna så smått.
Mätta och belåtna sprang vi ut till bilen och körde vidare ned till hamnen i Borstahusen. Här kunde man handla färsk fisk!
Eller varför inte sätta sig en stund på Börjes ljugarebänk?
I Borstahusen ligger också den charmiga lilla butiken Hos Ingrid.
Här kan man handla svensk design och konsthantverk och faktiskt hittade jag en liten sak till någon som snart fyller år :-)
Efter besöket hos Ingrid började vi bli kaffesugna och eftermiddagens mål var Flinkmans Café i Sireköpinge. Men innan vi kom dit tog vi en liten sväng förbi Rönneberga backar, men det berättar jag mer om imorgon!

Portofino

En av de sista dagarna på vår Italienresa åkte vi till pittoreska Portofino. Egentligen skulle vi åkt båt den sista biten men åskan mullrade och alla båtturer var inställda. Istället fick vi åtnjuta en packad-sill-upplevelse i liten och mycket varm lokalbuss. Nåväl, när vi var framme i Portofino glömde vi snart bort den trånga bussen för här var makalöst vackert!
Portofino har länge varit en jetset-favorit och det märktes tydligt i utbudet av affärer...
Trevliga (och väldigt dyra) restauranger låg sida vid sida av kända designerbutiker.
Faktiskt kändes det lite märkligt att gå omkring i denna gamla fiskeby och läsa namnen på affärerna...inte särskilt genuint kanske. Hamnen i Portofino är väldigt liten men rymmer många fina båtar.
Här låg också den absolut största lyxyacht jag någonsin skådat; Silver Angel!
Hur den kommit in i hamnen är en gåta. Lite spännande var det att stå och kika vilka som gick av och på :-) Jag googlade lite på Silver Angel och tappade fullkomligt hakan. När båten var ute till försäljning 2009 låg det begärda priset på 68,5 miljoner Euro!!! Jag kan nästan inte räkna så långt...Om du vill se lite interiörer så klicka här!
Lite udda djur fanns det också i Portofino :-)
Och en skylt med mitt namn, nästan ;-)
Besöket i Porofino avslutades med cappuccino för särbon och mig och en frappino för Linnea på anrika Splendido där en hotellnatt kan fås till det facila priset av 1.334 Euro per natt. Då gäller det att sova riktigt länge så man får valuta för pengarna...;-)