Formens Hus i Hällefors

Den lilla bruksorten Hällefors var nästa stopp på vår lilla rundtur i Bergslagen. I början av 1990-talet var detta en ort i kris efter stålverkets uppsägningar och brukets nedläggning. Invånarna, som hade förlorat sina jobb, flyttade från Hällefors och kvar stod bara tomma lägenheter och övergivna fabriksbyggnader. Den förr så levande stadsbilden var ett minne blott. I stället för att återigen satsa på tung industri gjorde Hällefors en tvärvändning och inriktade sig på ett så kallat  
K-samhälle, där K står för Kunskap, Kultur, Kommunikation och Kreativitet. För låg- och mellanstadieeleverna innebär detta  t ex att man har obligatorisk kulturskola på schemat där dans, teater, musik och bild och form ingår. På sikt är det tänkt att detta ska öppna nya dörrar till möten med omvärlden. Även bostadsområdena har byggts om sedan 1990-talets flyttvåg och idag är hela samhället mer levande igen.


Ytterligare ett led i denna stora satsning är Formens Hus (http://www.formenshus.se/ ).


Utöver den välrenommerade förberedande utbildningen i design som finns här kan huset stoltsera med ett flertal utställningar. Här finns bl a en permanent industridesignutställning som visar 1900-talets olika stilideal.


Sen kunde man hälsa på hos familjerna Andersson och Sundström. I två olika trerumslägenheter från 1950-talet kunde man se hur en arbetarlägenhet respektive en modern lägenhet inspirerad av H55-utställningen kan ha sett ut.


Vardagsrummet i Anderssons lägenhet


Jag öppnade skafferidörren hemma hos Anderssons


Matplatsen hemma hos de modernare Sundströms


Formens Hus är verkligen en kreativ miljö i en ort som återigen sjuder av framtidstro! Den här dagen med besök i Grythyttan och Hällefors var verkligen både givande och spännande!

Grythyttan

En av orterna vi besökte under kursträffen i Örebro var Grythyttan, förmodligen mest känd för Grythyttans Gästgivaregård och Carl Jan Granqvist. Grythyttans äldre historia präglas dock av järnmalmsbrytning som så många andra orter i Bergslagen. I Grythyttan blev vi guidade runt av Benny Skyttman, projektledare och Carl Jans högra hand. Först besökte vi Konjakskatedralen, ett för mig helt okänt projekt.
Bakom dörrarna på detta oansenliga hus döljer sig flertalet enorma och konstnärligt utsmyckade konjaksfat från slutet av 1800-talet, cirka 5 meter höga, fem ton tunga och plats för 25 000 liter konjak eller punsch!


Tanken är att man ska anlägga ett måltidsmuseum i den här gamla industribyggnaden och inkludera konjaksfaten i detta. Benny pratade om att man skulle kunna åka omkring här inne i särskilda vagnar, precis som på Junibacken på Djurgården. Stora visioner alltså!


Sen fick vi självklart gå in i Grythyttans Gästgivaregård (http://www.grythyttan.com/ ) men tyvärr fanns ingen tid för någon kulinarisk upplevelse. Det får bli en annan gång.


En kopp kaffe i den här salongen är nog inte helt fel!


Slutligen besökte vi "Måltidens Hus" (http://www.maltidenshus.com/ ), ännu ett av Carl Jans projekt. Själva huset representerade Sverige på världsutställningen i Sevilla 1992. På Carl Jans initiativ monterades huset ner för att sedan monteras upp igen i Grythyttan 1994 (!). Paviljongen är idag ett centrum för mat, dryck och måltidens form och rymmer bl a restauranghögskola, måltidsbibliotek samt en gastronomisk teater.


I "Måltidens hus" finns också ett måltidsbibliotek och ett kokboksmuseum med stora delar av Tore Wretmans unika kokbokssamling.


Grythyttan har alltså gått från att vara en ort präglat av bergs- och järnhantering till ett centrum för mat och måltidsupplevelser. En intressant, stundtals sorglig men också idérik och kreativ process!

Örebro!

I dagarna tre har jag varit iväg på en mycket intressant och givande forskarkurs i Örebro med omnejd. Kursen heter "Geografiska perspektiv på kulturarvet i upplevelseindustrin" och är uppdelad på tre träffar. Detta var inledningsträffen och om en månad ska vi åka till Dalarna. Sista kurstillfället blir i september då vi ska presentera våra papers. Den här typen av kurser är alltid roliga eftersom man får träffa forskarkollegor från hela Sverige och utbyta erfarenheter.Det var länge sedan jag var i Örebro så jag passade på att "turista" lite till mina kollegors stora nöje! Vad är det för fel på att ta kort på slottet och Svampen??? ;-)
Vi bodde på charmiga hotell Göta som ligger mitt i stan och på morgonen var den här fina frukosten framdukad!


Nästan hela fredagen var vi ute och tittade på exempel med upplevelseindustrianknytning, och bilder härifrån kommer snart!!