En liten historielektion

Idag, för precis 300 år sedan, stod slaget vid Helsingborg - danskarnas hittills allra sista försök att återerövra Skåne efter freden i Roskilde 1658. När dimman lättade på förmiddagen den 28 mars 1710 utspelade sig ett mycket blodigt slag i höjd med Ringstorp.

14000 man på var sida kämpade och stred och när dagen var slut hade tusentals danska och svenska soldater fått sätta livet till. Danskarna hade dock drivits på flykten och Skånes guvernör Magnus Stenbock stod som segrare.

När jag gick hem genom stan idag funderade jag på hur det såg ut just här för 300 år sedan. Synerna måste ha varit fruktansvärda att skåda. Ljudet av stridande och döende män måste ha varit öronbedövande och fasansfullt att lyssna till. Och stanken av döda män och hästar måste ha varit kväljande och alldeles förfärlig...Ja, denna sista strid var nog allt annat än glamorös. Om istället danskarna, med Jörgen Rantzau i spetsen, hade segrat den här dagen för 300 år sedan kanske Skåne hade tillhört Danmark idag...Ja, Helsingborg har i sanning en spännande, om än något blodig, historia att berätta.

Jaaaaaaa!!!

Nej, i Helsingborgs stadspark såg jag inte skymten av någon vårlök men väl framme i Lund, vid UB, tyckte jag mig ana något litet och gult i mitten av cirkeln under trädet.

Jag trampade på i den blöta snön och kunde också konstatera att råkorna höll på med borenovering, därav alla kvistar under trädet. Och visst fanns där en liten vårblomma! En alldeles underbar liten vintergäck!!

Den första för mig i år! Och denna ensamma lilla vintergäck höll mig på gott humör hela dagen!

Vårlökar i sikte?

Ända sen jag flyttade ner till Skåne för 14 år sedan har jag kunnat skryta om våra vårlökar som kommer så tidigt. Redan i slutet av januari brukar man kunna se mängder av snödroppar i Stadsparken och sen står det inte på förrän krokusarna blommar.  

I år har jag inte sett en endaste liten snödroppe fastän det nu börjar närma sig mars månad. Men nu är det faktiskt töväder och idag ska jag gå förbi parken på väg till tåget. Kanske, kanske går det att ana någon liten blomma under den smältande snön!